HTML

Gőg és Demagóg fia vagyok én

Politikai gondolkodás a józan ész határain belül.

Friss topikok

Címkék

alapjövedelem (1) ALDE (1) Ali AlNimr (1) amnesty international (1) Amnesty Jugend (1) antiszemita (1) Assad (1) Baloldali összefogás (1) bal oldal (1) BCE (1) belpolitika (3) Belügyminisztérium (1) bevándorlás (4) BKK (1) BM (1) BP1 (1) Brüsszel (1) Budapest (3) Budapesti Corvinus Egyetem (1) Budapest Taxi (1) civil szervezet (1) Civil Zrt. (1) Corvinus (1) Csák Máté (1) deviza hitel (1) diszkrimináció (2) Dk (1) DK (1) dothraki (1) efukt (1) Egalitarianizmus (2) egyenlőség (2) Egyetem (2) Egymillióan a magyar sajtószabadságért (4) Együtt (3) eksztázis élmény (1) emberi jogok (2) EMS (4) érdekképviselet (2) Erdogan (1) Erdő Péter (1) értékbirodalom (1) etika (4) EU (2) Európai Parlament (1) exkrementum (1) fasizmus (1) Fekete-Győr András (1) felsőoktatás (1) fesztivál (1) Fidesz (4) fidesznyik (1) Fodor Gábor (2) Francis Fukuyama (1) Frank Underwood (1) FreeNimr (1) gazdaságpolitika (1) get to da choppaaaa (1) gőg és demagóg fia vagyok én (17) góg és demagóg fia vagyok én (17) gondolatszabadság (1) gulyás kommunizmus (1) GYED (1) gyermekjogok (1) GYES (1) Gyurcsány Ferenc (1) hadügyminisztérium (1) Hallgatói Önkormányzat (2) határzár (1) Hiénák (1) hök (1) HÖK (2) homofób (1) Horvátország (1) House of cards (2) HuF/CHF (1) HuF/Euro (1) hukou (1) I. Ferenc pápa (1) infants on board (2) internet adó (1) ISIS (1) Jobbik (3) jobb oldal (1) Juhász Péter (3) kapitalizmus (1) Katolicizmus (1) KDNP (1) kettősmérce (4) kirekesztés (2) kisebbség (1) Kövér László (1) Krím (1) Küldöttgyűlés (1) külpolitika (3) Lázár János (1) liberalizmus (3) LMP (2) Magyar politika (7) Magyar Postagalamb szövetség (1) másként gondolkodás (4) MÁV (1) média (2) melegek (2) menekültek (3) migránsok (3) Milla (2) MLP (3) Momentum (1) Momentum Mozgalom (1) MSZP (2) Murvai Krisztina (1) neo-liberális institucionalizmus (1) Nézd (1) nyugat (2) o.z.o.r.a (2) O.Z.O.R.A. (2) oligarchák (2) oligarchia (2) ömlesztett sajt (1) önkormányzat (1) Orbán (1) Orbán Viktor (2) őrző védő (1) panem et circenses (1) Párt politika (4) piacgazdaság (1) pintér sándor (1) PM (2) politika (15) Politikai manipuláció (2) Politikai paletta (4) pozitív diszkrimináció (1) puccs (1) puruttya (1) Putyin (1) rablógazdaság (2) Rákosi (1) Ranko Ostojic (1) rasszista (1) Recep Tayyip Erdoğan (1) Samuel P. Huntington (1) Schengen (1) Semjén Zsolt (1) SheikhNimr (1) szabadság (1) szegregáció (1) székesfehérvár (1) Szenátus (1) szírek (2) szíria (1) szólásszabadság (1) szolidaritás (3) Taxisok (1) Telekocsi (1) terrorizmus (4) testvériség (1) Tóbiás József (1) Törökország (1) tüntetés (1) Uber (1) választások (1) Választás 2018 (1) Vallás (2) Valton sec (1) Van remény (1) Vargha Tamás (1) vatikán (1) védelmi pénz (1) véleményszabadság (3) véleményterror (3) világ politka (4) vizitdíj (2) VOLÁN (1) Vona Gábor (1) vörös csillag (1) what does the fox say? (1) zsidók (1) ki van itt? (1) Címkefelhő

A Feltétel nélküli alapjövedelem avagy a magyar Katart akar

2015.09.13. 22:30 gőgésdemagógfiavagyokén

Megkaptam, hogy alpári a stílusom, úgyhogy most írok egy száraz és unalmas bejegyzést. Elvégre a stílus maga az ember.

Valamelyik nap a Blaha Lujza téri metróállomás aluljárójában egy stand állt, rajta a felirat. „Aláírásgyűjtés az alapjövedelemért”. Egy olyan országban ahol egy 300 forintos vizitdíj bevezetésébe bele tud bukni egy kormány és az embereket mozgósítani tudják vele az ellenzéki pártok. Egy olyan országban ahol elsöpri a népharag ennek a majdnem egy liter tejnek az árát, aminek az volt a célja, hogy valami módon kompenzálja a nem megbecsült magyar orvosokat, hogy azok ne külföldi kórházakba kényszerüljenek rezidenskedni. Hol máshol, mint egy ilyen országban jönne szóba az alapjövedelem kérdése.

Én nem állnék meg itt. Ha már lúd legyen Kövér!

ha-mar-lud.jpg

Legyen feltétel nélküli alapjövedelem, autó, lakás, élelmiszer, iPhone (de csakis 6, vagy 5S). Valójában én már a feltétel nélküli szeretettel és megértéssel is jócskán elégedett lennék. De az Audival, iPhone a zsebben közlekedő szegény emberek országában ezek túl alacsony igények.

Az alapjövedelem egy jól hangzó ígéret, amivel fel lehet tüzelni az embereket, akiknek fogalmuk sincs a legalapvetőbb közgazdaságtani törvényszerűségekről, és simán beférne a Kétfarkú Kutyapárt, „leúsztatjuk a Margit szigetet, örök élet, ingyen sör„ kategóriájú kampányígéretei közé, de ezt egy olyan „párt” dobta fel, amelyik elhiszi magáról, hogy van mögötte politikai erő és társadalmi bázis. Jó indulattal azt mondanám, 60 ember biztosan akad.

Az érvek között szerepelt az, hogy az alapjövedelem csökkentené a társadalmi különbségeket. Ez így van, mert amekkora megterhelést jelentene az országnak, 2 héten belül együtt élvezhetnénk az egalitárius szegénységet. Komolyan, végig gondolta ezt bárki?

Katarban És az Emirátusokban van feltétel nélküli alapjövedelem. A katari GDP 133562.79 $ / fő volt tavaly. A magyar 13486 $. Köszönöm a figyelmüket! Nincs több mondani valóm…

Ezen országban a majd 2 és 10 milliós lakosságból a 10 20%-nak van csak állampolgársága. Ezek az emberek kapnak alapjövedelmet, lakást, nincs okuk a közüzemi számlák miatt aggódni, mert ezek nem léteznek. Az más kérdés, hogy a lakosság maradék 80%-a modern kor rabszolgái számára a közüzemek a nem léteznek.

Az alapjövedelem gondolata önmagában egy politikai hakni. Tegnap azonban egy közgazdász barátommal, D-vel folytatott beszélgetésünk során, csúnyán kiforgattuk az alapjövedelem gondolatát. Övé az érdem! Pragmatikus ember lévén egyből egy olyan oldalról közelítette meg a kérdést, amit korábban még nem hallottam. Vezessük be az alapjövedelmet, de cserébe szüntessünk meg mindenfajta szociális juttatást. Nincs többé GYES, GYED, nyugdíj, családi pótlék TB.

Ez a fajta alapjövedelem sokkal jobban feküdne az egy helyben topogó magyar gazdaság számára, mivel az egyre több nyugdíjas így is szerény jövedelmét egy huszárvágással csökkentené le. Nem lenne több szándékosan nyomorékká / szellemi fogyatékossá tett magzat, az utánuk járó járulékok és támogatások megszűnése miatt. Megszűnne egy alapvető társadalmi konfliktus mely újra és újra feléled, avagy, hogy a roma lakosság részesül-e pozitív diszkriminálásban. Mindenkinek egyformán járna.

Valójában ez az egyetlen gazdaságilag bevállalható út az alapjövedelem bevezetésére, de ez, a járulékok és az alapvető támogatások megszűnése épp kellően elviselhetetlen következményekkel járna ahhoz, hogy aki végiggondolja, már nem is akarná annyira. És inkább visszaül az Audiba és befizeti iPhoneon keresztül a kocsi és a telefon törlesztő részletét és alapjövedelem helyett inkább abban bízik, hogy a Forint / Euró, Forint /Svájci Frank árfolyam a jövő hónapban kedvezőbb lesz.

Végig olvasva ezt az írást, inkább megmaradok alpárinak.

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaságpolitika vizitdíj pozitív diszkrimináció deviza hitel alapjövedelem Kövér László GYED PM GYES HuF/CHF HuF/Euro Egalitarianizmus gőg és demagóg fia vagyok én góg és demagóg fia vagyok én

A bejegyzés trackback címe:

https://gogesdemagog.blog.hu/api/trackback/id/tr567786142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása